Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az alsógallai József Attila Művelődési Ház a Városi Tanács Végrehajtó Bizottsága által 1955-ben hozott döntése alapján kezdte meg működését. Megalakulása óta kitűzött célja a német nemzetiségi hagyományok ápolása. Munkájában szorosan együttműködik az Alsógallai Baráti Egyesülettel, helyet adva a hagyományőrző csoportoknak és a helyi közösségeknek.

Az intézmény tulajdonosa  Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata, üzemeltetője az AGORA Nonprofit Kft.

A József Attila Művelődési Ház épülete az 1930-as években épült. Eredeti funkciója szerint kocsmának készült. Kocsma volt ugyan, de az alsógallai sváb közösség számára fontos közösségi színtér is volt, itt találkozott a falu apraja-nagyja, különösen a téli hónapokban, mikor nem volt munka a földeken. A Novák-féle kocsmát az államosítást követően, 1945 után kezdetben magtár, majd legényszállás volt. 1955-ben került tanácsi tulajdonba, mint Alsógallai Kultúrotthon. Első igazgatója néhány hónapig Gallai János volt, majd Jávor Antal követte. További vezetői voltak: Romhányi József, Léber Mihály, Kovács Sándor, Benkő Benedek, Póka Vendel, Hubert Henrik.

Az eltelt időszak alatt az intézmény több átalakuláson, átszervezésen ment keresztül. melynek során virágzóbb és nehezebb periódusok váltották egymást. Az, hogy az intézmény eddig fennmaradhatott, leginkább az alsógallai lakosok ragaszkodásának, közösségi összefogásának köszönhető. A sváb lakosság máig őrzi hagyományait, s aktívan örökíti át a fiatal nemzedékre.

A legújabb változás, hogy 2012 augusztus 31-től a művelődési ház az AGORA Nonprofit Kft.  szerves része, szakmai tevékénységét megőrizve, lehetőségeit kibővítve működik tovább.

E közösségi tér jelenleg a város legkisebb művelődési háza, melynek terei:

    1. nagyterem

117 m2 , 90 fő befogadására alkalmas, előterével együtt 100 főt tud befogadni.

2. színpad

36 m2 területű,

3. Klubszoba 

27 m2 területű, maximum 20 fős,

4. Kisépület

24 m2 területén max: 15 főt képes befogadni. 

 

 

 

A mappában található képek előnézete Alsógalla

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.